Светини

Чудотворната икона на Пресвета Богородица

Повече от сто години вярващите намират изцеление и утеха пред образа на Божията Майка

До североизточната колона в храм „Света Троица“ – Стара Загора, стои проскинитарий с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица.

Пътят, по който иконата пристига в храма, е описан в кондиката.

В края на ХІХ век свещеник Захарий Костадинов от днешния гр. Раднево, Старозагорско, заедно с манастирското братство от Калофер, купува иконата от Русия. След пристигането й той урежда със собствени средства параклис в дома си. Още като поставят иконата, тя започва да върши чудеса. В параклиса започват да се стичат множество болни от града, а сетне и от цялата страна.

Когато о. Захарий се представя в Господа, една от дъщерите му приема иконата в дома си и грижливо я съхранява. Поколения сродници на отеца дълго време пазят иконата като светиня. По Божий промисъл някои от наследниците си спомнят, че техният прадядо е бил свещеник и решават да подарят иконата на храма, в койтотой е бил ръкоположен.

Така на 24 юни 1956 г. иконата е изложена за поклонение в храм „Св. Троица“. През 2003 г. чудотворният образ е поставен в нов проскинетарий.

Иконата на Божията Майка извършва много чудеса. Част от тях са описани в специална книга, издадена от храма. Молитвите пред чудотворния образ на Света Богородица помагат за изцеляване от тежки и нелечими заболявания. Споменават се случаи, когато са излекувани хора безнадеждно болни, а бездетни семейства се сдобиват с рожба. Честоиконата помага да се утвърди вярата на богомолците.

Записан е случай, когато чудотворната икона е помогнала и на продължително боледуващ мохамеданин. За всеобщо учудване, неговата дълбока чистосърдечна вяра в Св. Богородица му помогнала, болният оздравял и благодарил на Бога.