Денят на възкресението на Лазар е единственият съботен ден в годината, когато богослужението е неделно, възкресно. Църквата пее: „Христе Боже, преди Твоите страдания Ти въздигна Лазаря от мъртвите, за да ни увериш в общото възкресение“[1].

На този светъл ден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави празничната св. Литургия в храм „Света Троица“ и ръкоположи за дяконско служение иподякон  Мирослав Ангелов, който прие духовното име Мина. Богомолците коленичиха, когато владиката призова над него Светия Дух, а след това трикратно възгласиха: „Достоин!“. Възведен в свещения дяконски чин, отец дякон Мина ще служи в храм „Света Троица“, където помагаше досега, след като преди година и половина беше постриган за четец, певец и свещоносец на Православната ни църква.

В проповедта за празника предстоятелят на храма свещеноиконом Евгений Димитров разтълкува литургийното свето Евангелие (Иоан 11:1-45) и призова в последните дни на Светата Четиридесетница всички, които са поели „по тесния път“, да настроят тялото на струните на душата.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан поздрави дякон Мина и му благопожела духовни сили, здраве, багопреуспяване и успешно служение на Божията нива. Владиката честити празника на присъстващите християни и ги благослови Бог да им дарува мир, здраве и душевно спасение. Службата завърши с „Многолетие“.

Благодарение на новото озвучаване на храма, богомолците имаха възможност не само добре да следят богослужението, но да се насладят на красивото молитвено пеене на архиерейския хор под диригентството на Мария Колева, и на гласовитите отци, които пяха на клироса.

БЕЛЕЖКИ:

[1] Из Тропара на празника: „Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя,/ из мертвых воздвигл еси Лазаря, Христе Боже…“.

1-mitropolit Kiprian

2-mitropolit Kiprian

3-nov dyakon

4-mitropolit Kiprian

Miroslav Angelov

Mitr Kiprian

hor Starozagorska mitropoliya