С лития и заупокойна молитва почетохме паметта на православните християни, загинали мъченически при опустошаването на Стара Загора през страшния юли на 1877 г.

В храм „Света Троица”, където башибозуците и пълчищата на Сюлейман паша избиват над 2500 души мирно население, беше отслужена вечерна служба. Съучастваха почти всички старозагорски свещеници, во главе с Негово високопреподобие архимандрит Богослов.

Литийно шествие тръгна от храма към мавзолея, където са положени кости на част от жертвите. Освен клириците, към шествието се присъединиха и множество миряни, сред които представители на местната светска власт.

Пред мавзолея беше отслужена заупокойна молитва за загиналите ни предци. „Те отдадоха земния си живот, за да спасят душите си. Да се помолим Бог да им прости всяко волно и неволно прегрешение. И ако един ден, братя и сестри, се наложи и ние да страдаме за православната вяра, нека те да ни бъдат за пример”, каза пред присъстващите архимандрит Богослов.

Близо 14 000 православни християни от Стара Загора и региона са избити в края на юли 1877 г. Мавзолеят костница е изграден в началото на ХХ век, по инициатива на тогавашния предстоятел на храм „Света Троица” – свещеник Георги Клисаров. Три десетилетия след трагедията в него намират покой костите на близо 3000 от загиналите.