С водосвет и молитва, на 10 октомври започна новата учебна година в Неделното училище при храм „Света Троица” – Стара Загора.

След светата литургия свещ. ик. Евгений Димитров и свещ. ик. Стефан Чалъмов отслужиха водосвет и се помолиха Бог да запази децата „твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие”, да ги избави „от всяка вражеска зла умисъл”, да им изпрати „духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието” – за да живеят в мир и радост на земята и да станат наследници на вечното Божие Царство.

Част от учениците представиха пред енориашите кратък рецитал.

Михаела, Параскева и Веселина са от „големите“. На рецитала за откриването на учебната година мястото им е в последната редица. Да бъдат гръб за „малките“ – да им дават кураж и бързо да ги поправят, ако някой понечи да се прекръсти с неправилната ръчица. Когато питам трите момичета откога са в Неделното училище, те се консултират помежду си и решават, че да, сигурно са минали вече десет години. Макар числото да ги смущава, защото звучи наистина сериозно – когато си на 15 или 16, десет години са целият ти съзнателен живот до момента.

Точно два пъти по десет са годините, в които работи Неделното училище при храм „Света Троица“. В далечната 2001 г. учителката презвитера Радослава Желязкова посреща първите ученици. От 2009 г. в азбуката на вярата ги просвещава Илиана Димова, богослов и детски учител. През 2014 г. е създадено и Ателието по иконопис, където децата обучава Зорница Иванова, магистър по „Църковни монументални изкуства”.

През годините методите на работа с децата непрекъснато се обогатяват. Тази година, ако е необходимо, ще се работи и дистанционно, за да не се прекъсва обучението поради епидемията от коронавирус. През настоящата 2021/2022 учебна година тук ще учат близо 50 деца.

Възпитаниците на Неделното училище редовно участват в богослужението, изповядват се и се причастяват. Защото обучението във вярата не се изчерпва с натрупване на информация, то е стремеж към възприемане на живота в Христа.

Понякога приятелите на Михаела, Параскева и Веселина в светското училище ги разпитвали за християнството. И момичетата им разказвали, че трябва да постъпваш с хората така, както искаш те да постъпват с теб; че трябва да се научиш да съжаляваш за грешките си и да се стремиш да се поправиш. С Божията помощ! В Неделното училище дори най-малките вече знаят, че „от Бог започва всичко“ – нали това бяха първите думички в рецитала за откриването на новата учебна година…

Милена Иванова-Андреева

 

 Вижте още снимки от събитието: