През Възраждането в богатия и проспериращ по онова време град Елена излизал вестник „Истена“ (със E!), който веднъж публикувал фундаментална уводна статия със заглавие „Борчетата вече се раззелениха“. В този дух ще започнем и ние, като кажем, че днес, на 16 октомври, на финала на сигурно най-мрачната и дъждовна есенна седмица, Господ даде няколко ведри следобедни часа, в които децата от Ателието по иконопис към храм “Света Троица” – Стара Загора, посетиха Художествената галерия. Ще започнем така не за да иронизираме мащабите на събитието, а защото то породи една наистина мила, по възрожденски интимна атмосфера, в която камерният уют има потенцията да зачене неща неподозирани и велики.

Но да започнем поред.

Посещението в Галерията е планирано отдавна. По-големите деца идват тук не за първи път, ръководителката на Ателието по иконопис Зорница Иванова води перманентно своите питомци. От години децата от Ателието разчитат на приятелство и подкрепа от страна на работещите в Художествена галерия – Стара Загора, и на нейния ръководител проф. д-р Марин Добрев. Тук се провеждат благотворителните изложби с иконите на децата, с които те печелят обичта на старозагорци и тяхната помощ в различни добродетелни инициативи.

Днес децата посрещна художникът Пламен Кирилов – уредник в отдел „Живопис“. Той им разказа накратко историята на Галерията и привлече вниманието им върху някои от по-значимите творби. На въпрос кои от картините са ги впечатлили най-много, децата посочиха два портрета – на Христина Морфова (на Иван Мърквичка) и на Цар Симеон Велики (на Димитър Гюдженов).

След като разгледаха постоянната експозиция, малките творци се насочиха към изложбата с графики и рисунки на Михаил Косев. Освен от тематиката на творбите, те бяха заинтригувани и от спецификите на графичната техника. Пламен Кирилов и Зорница Иванова ги запознаха с особеностите на двата използвани способа на гравиране – офорт и акватинта. Децата слушаха внимателно и задаваха умни въпроси, тъй като от Ателието имат опит с техниката „суха игла“.

Най-интересна за възпитаниците на Ателието беше експозицията от икони. По заръка на проф. Добрев специално за тяхното посещение от хранилището на Галерията беше извадена иконата „Богородичен акатист“. Незнайно по какви причини иконописецът не е успял да завърши тази своя творба. Ето защо нейните фрагменти са застинали във времето на различен етап от тяхното създаване и онагледяват процеса на изписване на икони. Впечатляващ беше анализът, който децата направиха на иконата „Събор на всички светии“, както и това, че успяха да разпознаят повечето от изобразените на нея светци.

Един Господ знае какво видяха децата днес в творбите, с които се срещнаха, какво от тази среща се закачи за душите им, дали и как ще покълне в бъдеще. Може пък един ден някои техни икони да красят православни храмове.

Милена Иванова-Андреева

Още снимки от събитието: