На 12 декември – в Неделята на св. праотци, която тази година съвпадна с празника на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан служи в храм „Света Троица“. В традиционно пълния по време на богослужения храм енориашите посрещнаха владиката с особено вълнение – само ден, след като се навършиха пет години от каноничния му избор за Старозагорски митрополит.

След Литургията протосингелът на митрополията – Негово Високопреподобие архимандрит Богослов поздрави владиката с годишнината и подчерта личния му пример: „Изборът на нашия скъп митрополит дядо Киприан облагодати Старозагорската епархия, като постави на този древен архипастирски престол човек с ревностно служение към Бога и към хората. С вяра в Бога той служеше и ще служи на своите ближни в най-тежките за тях моменти. Не се поколеба дори за миг, влезе даже и в ковид отделение, за да причасти, да помаже, да се помоли за изцелението на болните. За нищо не възропта през тези пет години и винаги е готов да помага с каквото може”. Архимандритът пожела на митрополит Киприан още дълги години благодатно служение в полза на Православната църква и му поднесе паметен дар в знак на благодарност.

Като припомни тежките условия, при които е бил осъществен изборът му за Старозагорски митрополит, Негово Високопреосвещенство каза: „Бог изпраща изпитания на този, когото обича. Дава толкова изпитания, колкото човек може да преодолее”. Той подчерта, че любовта му към Старозагорска епархия е от детинство, че и той самият е бил приет тук с огромна любов. Като благодари на протосингела за добрите думи, митрополитът подчерта, че нищо не е направил сам, че през изминалите пет години е постигнал всичко с благословението на Българската православна църква, с подкрепата на свещенослужителите и на епархийските съветници – за да може да каже, че е положил душата си за всички епархиоти на Старозагорска епархия и нейните свещенослужители, които са ревностни пазители на Христовата истина.

Митрополит Киприан благодари на председателя на църковното настоятелство на храм „Света Троица” – свещеноиконом Евгений Димитров, за поканата да бъдат заедно в светата Евхаристия броени часове преди да пребъде празникът на неговия небесен покровител св. мчк Евгений. „С любов и ревност предстоятелят на храм „Света Троица” полага душеспасителни грижи за всички вас в тази малка Христова църква, в която цари Христовият благ дух. Такива пастири са нужни – себеотдайни, мислещи за своето паство”, каза владиката и от името на Епархийския съвет връчи на свещеноиконом Евгений благодарствен знак за заслуги към Старозагорска епархия.

О. Евгений благодари на Негово Високопреосвещенство и му пожела да ни води по пътя на спасението – в мир, живот и здраве. Той благодари и на своите събратя – свещеници в храма: о. Стефан и о. Иван, както и на всички, които им помагат и молитвено ги подкрепят, като подчерта, че в основата на живата енория стои братското единение: „Когато всички сме едно на Божията нива, тогава и жетвата е богата!”.

Вижте снимки от събитието: