14 май беше вълнуващ ден за учениците от трети, четвърти и пети клас на 12-о ОУ „Стефан Караджа“, които изучават „Религия – Православие“ и „Празници и традиции в Православието“. Идвайки в храм „Света Троица“, те за първи път прекрачиха прага на Божия дом. Досега никой от тях не беше влизал в православен храм.

Преподавателките Гергана Кочева и Антоанета Дързева доведоха децата, за да видят как е устроен храмът – свещеното място, където молитвено общуваме с Бога, събрани заедно в Негово име; да се поклонят на светите икони; да научат на практика какво трябва да е поведението на благочестивия християнин, когато пристъпи в Божия дом.

„Децата вървяха към храма с трепет и радост в сърцата – разказаха учителките. – По пътя спираха, късаха макове, тревички и свиха букети за Божията Майка.“

Не по-малко развълнувани от децата бяха и неколцината техни родители, които по свое желание се присъединиха към групата, защото досега не са влизали в православна църква.

Дежурният свещеник – ставрофорен свещеноиконом Стефан Чалъмов, посрещна учениците, заплени ги с увлекателната си беседа и отговори търпеливо на плахите им въпроси.

Децата огласиха стария храм с молитвени песнопения: „Господнята молитва“, „Богородице Дево, радуйся“, Тропар на Пасха Господня… Лицата им грееха от пламъка на свещичките, които запалиха за пръв път в живота си. Не се размина и без най-вкусния хляб с поръска, за изпроводяк.

Боже, дано семенцето, засято днес в сърцата на тези деца и на техните бащи и майки, да даде своя плод!