Деца отговарят на въпрос с въпроси. Анкетата е на списание „Божествени искрици“, където в рубриката „Наш гост е…“ гостуват питомци на Неделното училище при храм „Света Троица“. „Представете си, че на празника Рождество Христово се случва чудо и сам Господ сяда заедно с вас и цялото ви семейство на празничната трапеза. Какво бихте Го попитали и какво бихте споделили с Него в този момент?” Отговорите, които следват, са впечатляващи.

„Защо избра точно нас, Господи?“, пита 14-годишният Божидар. Какво ли влага в този въпрос? За какъв избор говори? За това, че Бог е извикал от небитие точно нас и ни е дарувал живот? Или за поканата ни на „Голямата вечеря“, където „мнозина са звани, а малцина – избрани“ (вж. Лука 14:16-24)? Един въпрос, който може да роди и художествени произведения, и богословски трактати.

Останалите отговори-въпроси също събират в себе си много – от чисто детското удивление от света, в който на облаците се полага почетно местенце в редицата на небесните тела („Дядо Боже, как си създал планетите, слънцето, облаците и земята?“), през естествените човешки страхове („Бих помолила коронавирусът да е един сън“) до чистите копнежи за всеобщо благоденствие.

12-13-годишни деца боравят с думи като саможертва, упование, благодарност, молитва… Което ни кара да се надяваме, че един ден ще достигнат до дълбинния смисъл на тези понятия.

Нека си пожелаем светло и благословено Рождество Христово – във ведрата компания на децата от енорията на храм „Света Троица“. Да прочетем какво ще попитат Христос, ако дойде на празничната трапеза. И да се замислим какво ще ни пита Той.

 

Александър,

9 години

Боже, хубаво ли е при Теб на небето?

Има ли къщички, реки, водопади, цветя и полянки?

 

Димитрия, 8 г.

Ако стане чудо и Бог е на трапезата с нас, бих го помолила коронавирусът да е един сън и като се събудя да стане така, че болестта да изчезне.  Всички семейства да са здрави и много щастливи. Бих помолила Бог да съм жива и здрава, и моята сестричка също. Да бъда отличничка и да уча в училището, за което мечтая.

 

Росица, 6 г.

Дядо Боже, как си създал планетите,

слънцето, облаците и земята?

 

 

Валерия, 10 г.

Ако Господ се появи на моята трапеза, бих Му благодарила, че е създал всички райски кътчета на нашата планета. Благодаря Му за дарбите, с които ни е дарил. Но бих Му споделила притеснението си от това, че има хора, които не ценят Неговия труд. Всички тези автомобили, фабрики, ракети замърсяват прекрасната Земя. Надявам се скоро човечеството да осъзнае грешките си и да приведе планетата към стария ú блясък!

 

Божидар, 14 г.

Как и защо избра точно нас, Господи? Защо се появи ковид и как да го преодолеем възможно най-бързо?

 

Кристияна, 13 г.

Бих попитала Бог как е решил да направи саможертвата, за да спаси всички християни? Какво е чувството всички да се уповават на Теб? Как с една Негова постъпка Той допринася за добрия пример на всички християни? Как не прави грешки и толкова ли е трудно да бъдем добри? Бих Му споделила, че се уповавам на Него и съм благодарна, че ми помага. Бих Му разказала как минава един мой ден и кога отправям молитвите си към Него. Бих по помолила за съвети.

 

Симона, 11 г.

Аз бих Му споделила какво ме притеснява, защото знам, че Той ще ми помогне най-много. Той ще ме разбере най-правилно и ще ми даде добър съвет.

 

Иванина, 7 г.

Ако Иисус Христос дойде вкъщи, ще му кажа, че в Неделното училища е много хубаво!

Защо всяко дете си има собствен ангел?

 

Сияна, 9 г.

В деня на Рождество Христово Господ Иисус Христос е между нас. В този светъл ден от сърце Те моля, Господи, да има мир на земята. Всички хора да са здрави и да има благоденствие във всеки дом. А за нас, децата, Те моля да имаме щастливо детство, да свърши пандемията, да сме здрави и да ходим на училище. Да сме заедно, да се учим, да играем и да се веселим. И твоята Божествена любов да ни окрилява.

 

Петър, 14 г.

Какво е Твоето мнение за алчните и арогантни хора по света?

 

 

 

Максим, 8 г.

Бих попитал Господ дали моето бъдеще ще бъде добро. И още – дали винаги ще имам истински приятели.

 

Димитър, 9 г.

Ако Иисус Христос дойде на нашата трапеза, ще го попитам защо всеки човек си има ангел хранител и защо ни е изпратил този коронавирус?

 

Любослава, 9 г.

Ako Господ стоеше заедно с нас, щях да Му благодаря, че ни е дал богата трапеза и да Го помоля да даде на всички такова изобилие. Да дари със здраве и радост всички семейства, да прости прегрешенията ни. Щях да Му благодаря за всичко хубаво, което ни е дал – образование, храна, вода. Да Му благодаря за прекрасното ми семейство и разбирателството, което цари в него. Щях много да се радвам, ако Господ сподели нашата коледна трапеза. Силно вярвам, че Той е сред нас винаги! Светли Рождественски празници!