4643 лв. и 48 ст. бяха събрани за месец и половина в касичката на Рождественския благотворителен базар, организиран от Неделното училище и Ателието по иконопис към храм „Света Троица“ – Стара Загора. Те ще бъдат използвани за лечението на тежкоболната 9-годишна Ромина Дичева, която се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък в Германия.

Добротворното начинание намери съмишленици в цялата страна. Първи откликнаха от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, като поръчаха 100 коледни картички и обособиха в сградата на факултета кутия за дарения. Към инициативата се присъединиха и от ЦСОП – Стара Загора; ДГ „Незабравка“ – с. Хан Аспарухово; блог„Картичкофурии“, както и мнозина приятели на децата от енорията. Благотворителната кауза получи медийна подкрепа от Фондация „Дякония и мисия“(виж ТУК), и от сайт „Двери на Православието“(виж ТУК и ТУК).

Благотворителната касичка на базара, поставена в храм „Света Троица“, се препълни още в началото на месеца. Наложи се събраните средства да бъдат отчетени на два пъти – на 7 и на 29 декември. В комисията за отваряне на касичките участваха свещ.ик. Евгений Димитров – предстоятел на храма, Илиана Димова – учител в Неделното училище, и Деяна Нончева – майка на Ромина Дичева.

Банковата сметка в помощ на Ромина беше отпечатана върху всяка от подготвените за базара картички, беше разпространена и чрез медийните публикации. Ето защо приходите от благотворителната инициатива не се изчерпват със събраните в касичката средства. Вероятно не са малко хората, купили или получили картичка в рамките на кампанията, които са превели пари по сметката за лечението. Такива със сигурност има. Един от дарителите например е превел сумата от 500 лева, но желае жестът му да остане анонимен.

В момента Ромина се възстановява след петата химиотерапия и при първа възможност ще замине за трансплантацията в Германия. „Благодаря от сърце на хората, които ни помагат – каза майката на Ромина. – Нека за всички тях Новата година да е богата на здраве, любов и топлота!“

От Църковното настоятелство при храм „Света Троица“ – Стара Загора, благодарят на всички деца, енориаши, приятели и съмишленици на каузата, на дарителите от цялата страна и на тези, които дадоха гласност на кампанията. И благопожелателно припомнят думите от Свещеното Писание: „Един раздава щедро, и още му се прибавя; а друг извън мярка е пестелив, и пак си е беден. Добротворната душа ще бъде наситена, и който напоява другите, и той сам ще бъде напоен“ (Пр. 11:24-25).